Sinds 2015 richt R5-projects BV onder de naam van DiVault zich volledig op het vraagstuk rond digitale duurzaamheid en archivering. Alle activiteiten/events worden dan ook vanuit DiVault voortgezet. Kijk verder op www.divault.nl

 

Archief nieuwsberichten R5-projects:


Maart 2017: InfoSupport behaalt ISO27001 certificaat

Info Support is een specialist in het ontwikkelen, beheren en hosten van software op maat. Om de kwaliteit van hun dienstverlening te verhogen is InfoSupport medio 2016, in samenwerking met R5-projects, gestart met het traject om voor hun hosting omgeving het ISO27001 certificaat te behalen. Dit traject is in maart 2017 met succes afgerond en inmiddels is er besloten om het certificaat eveneens te verkrijgen voor alle SW ontwikkelactiviteiten binnen InfoSupport. Ook hier zal R5-projects de nodige kennis en ondersteuning leveren.


November 2016: R5-projects levert beheer archiefomgeving Pharma Partners

Pharma Partners voorziet zorgverleners en patiënten van complete IT-oplossingen met actuele medische informatie en patiëntgegevens. Onderdeel van het pakket is een zorgvuldige archivering van de aangeleverde (declaratie) bestanden. R5-projects ondersteunt Pharma Partners met het inrichten en beheer van deze archiefomgeving.


September 2015: NetApp en R5-projects gaan samenwerking intensiveren.

R5-projects heeft sinds 2008 al een samenwerkingsverband met NetApp benelux. Als Contracted Delivery Partner (CDP) in de Benelux voeren R5-projects project managers, architecten en consultants werkzaamheden uit namens NetApp. Naast een hoge kwaliteit van dienstverlening eist NetApp dat R5-projects geen reselling activiteiten mag ontwikkelen en dat is in lijn met de onafhankelijke propositie van R5-projects. Recentelijk hebben beide partijen uitgesproken om de samenwerking te intensiveren. R5-projects zal haar NetApp kennis nog verder uitbreiden en daar waar mogelijk NetApp verder ondersteunen bij het optimaal inzetten van de NetApp technologie bij haar klanten.


December 2014: R5-projects ondersteunt gemeente Hoorn bij ontwerp en aanbesteding storage omgeving

Het storage systeem van de gemeente Hoorn was aan vervanging toe. De gemeente heeft met succes een aanbesteding afgesloten voor een nieuwe omgeving. R5-projects heeft de gemeente hierbij ondersteund waarbij vooral is gekeken naar de informatie behoefte van de gemeente en heeft daarvoor een toekomst vaste architectuur opgezet.


Oktober 2014: Curamare tekent storage support overeenkomst met R5-projects

CuraMare is een zorgconcern waar complete zorg wordt aangeboden: ziekenhuiszorg, verpleging en verzorging (zowel in de thuissituatie als binnen de zorgcentra), ketenzorg, behandeldiensten zoals fysiotherapie, logopedie en maatschappelijk werk, revalidatie, verloskundige zorg in het verloskundig centrum en serviceproducten, zoals tafeltje-dek-je. Kwaliteit en klantvriendelijkheid staan hierbij voorop. De juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plaats, dat is de doelstelling van onze organisatie. Voor de NetApp storage omgeving heeft Curamare een ICT Expert Service overeenkomst getekend met R5-projects.


September 2014:  Novagraaf implementeert nieuw DMS systeem

De afgelopen maanden heeft Novagraaf Intellectual Property met succes een nieuw DMS geselecteerd en geïmplementeerd . R5-projects heeft hiervoor in de persoon van Gerdy Heek de geschikte consultant gevonden die dit traject heeft begeleid. In eerste instantie als adviseur en tijdens de implementatie als projectmanager. Een uitgebreid verslag van dit project is weergegeven in  het blad VIP (www.vipdoc.nl) van september 2014.


Juni 2014: Stern groep tekent Service Contract met R5-projects voor NetApp omgeving.

Stern Groep, met meer dan 100 vestigingen prominent aanwezig in de autodichte regio's van het land, heeft een Service overeenkomst getekend met R5-projects. Middels het zogenaamde ICT Expert Service contract kan De Stern Groep terugvallen, conform vaste responsetijden, op de specialistische kennis van R5-projects. Hiermee kan De Stern Groep besparen op interne specialistische kennis of ICT capaciteit inzetten voor meer bedrijfsspecifieke ICT vraagstukken.


Mei 2014: Global-e Datacenter BV behaalt ISO27001 certificaat.

Global-e Datacenter te Rijen heeft het ISO 27001 certificaat behaalt. Onder begeleiding van R5-projects heeft Global-e, na een goede voorbereiding, het ISO 27001 certificaat glansrijk behaald.

 

Januari 2014: Qaleido International behaalt ISO27001 certificaat.

Qaleido International heeft het ISO 27001 certificaat behaalt. De afgelopen maanden is er door het team van Qaleido hard gewerkt om te voldoen aan de eisen van de norm ISO27001. Dit harde werken heeft ertoe geleid dat Qaleido met succes door de certificering is gekomen. R5-projects heeft voor Qaleido de regie van dit traject op zich genomen. Het behalen van dit certificaat is ook een bevestiging van de verdere professionalisering van de Qaleido organisatie.

 

Februari 2013: R5-projects ondersteunt Ballast Nedam met het ontwerp en selectie van Storage omgeving.

Om de activiteiten te ondersteunen heeft Ballast Nedam een eigen, zelfstandig ICT bedrijf met ca. 80 medewerkers. Zij ondersteunen de business met helpdesk, systeembeheer, datacom, software ontwikkeling en consultancy. Met de groei van de organisatie en de groei van het ICT gebruik, nam ook de hoeveelheid data enorm toe. Om die groei in goede banen te leiden was Ballast Nedam op zoek naar nieuwe storageconcepten en -systemen. Als expert op het gebied van storage en archivering heeft Ballast Nedam R5-projects gevraagd om haar te helpen bij het ontwerp en selectieproces. Dat betekende meedenken en meewerken met het uitwerken van nieuwe concepten, het opstellen van specificaties, de selectie van leveranciers en de beoordeling van de offertes.

Indien u meer wilt weten van dit project dan kunt u contact opnemen met: Hans Mannaert ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. / 088-0000087).

Download hier de Klantencase Ballast Nedam (pdf, alleen als u zich hebt geregistreerd en bent ingelogd)

 

Persbericht 12 februari 2013: R5-projects helpt internet provider Solcon met behalen ISO 27001 certificaat

Internet provider Solcon uit Dronten is onlangs gecertificeerd door de BSI Group voor de norm ISO/IEC 27001, de internationale standaard voor informatiebeveiliging. Omdat Solcon weinig ervaring had met dergelijke certificeringstrajecten, is R5-projects als externe partij gevraagd dit traject te begeleiden. R5-projects heeft Solcon begeleid in de voorbereidingen op de certificering door middel van ondersteuning en advies.

Na een grondige voorbereiding waren R5-projects en Solcon van mening  dat de organisatie, zowel qua documentatie als qua operatie, klaar was voor certificering. BSI is toen gevraagd om de ISO 27001 audit uit te voeren. ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiliging. Deze standaard richt zich op het ontwikkelen, uitvoeren, controleren en verbeteren van het ISMS, een systeem voor het beheren en beheersen van informatiebeveiliging. Belangrijk hierbij is dat informatiebeveiliging beschouwd wordt als een permanent proces. Het ISMS zorgt ervoor dat een organisatie blijft leren en verbeteren op het gebied van informatiebeveiliging.

Naast het al genoemde ISMS worden er in de norm eisen gesteld aan diverse aspecten van de informatiebeveiliging. Dit betreft zaken, zoals:

 • risico-analyse
 • fysieke en logische beveiliging en beheer van toegangsrechten
 • het kennisniveau en bewustzijn van medewerkers
 • wijzigingsbeheer
 • (beveiligings)incidentbeheer
 • controles en audits
 • continuïteitsplanning

Een ISO 27001 certificaat is drie jaar geldig, maar ieder jaar wordt er een controle uitgevoerd door de certificerende instantie.

Over Solcon

Sinds 1996 is Solcon in Nederland actief als Internet Service Provider (ISP). Het bedrijf is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardige leverancier van internet-, telefonie- en hostingdiensten. Solcon bedient zowel de particuliere als de zakelijke markt. In Nederland werken ruim 100 mensen voor Solcon, een zusteronderneming is gevestigd in Roemenië. In de relatie met de klant staan kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid centraal. Solcon bracht als eerste Nederlandse provider gefilterde internettoegang en internettelefonie op de markt. Meer informatie op www.solcon.nl

 

Persbericht 28 januari 2013: DiVault sluit reseller overeenkomt voor digitale archiefdiensten met SCC Services

DiVault heeft een resellerovereenkomst getekend met SCC Services te Bodegraven, voor het wederverkopen van haar Digitale Archief Service en de samenwerking voor de SCC ArchiefDirect dienst

SCC gaat in samenwerking met DiVault de dienst ArchiefDirect positioneren. De dienst is een onderdeel van het brede portfolio van de Direct dienstverlening die SCC haar klanten biedt. ArchiefDirect stelt de klant in staat om direct data te kunnen archiveren door middel van een schaalbare en kosteneffectieve oplossing. Dit kan zowel op klantlocatie als in de Digitale Archief Service dienst van DiVault.

Naast het leveren van de Digitale Archief Service zullen DiVault en SCC elkaar ook ondersteunen met kennis en advies op het gebied van archivering, informatie management en ICT-architectuur. De samenwerking biedt SCC de mogelijkheid om haar klanten volledig te ontzorgen op het gebied van het veiligstellen en toegankelijk maken van bedrijfskritische informatie, op een economisch aantrekkelijke wijze.

 

DiVault maakt onderdeel uit van R5-projects BV en is een initiatief van EMID Consult BV en R5-projects BV.

 

Persbericht 5 maart 2012: DiVault introduceert nieuwe dienst: digitaal archiveren in de Cloud

Met het ‘live’ gaan van de website, introduceert DiVault een nieuwe dienst: digitaal archiveren in de Cloud. Het structureren, organiseren, bewaren en terugvinden van een groeiende stroom digitale informatie is voor organisaties steeds vaker een kritiek onderdeel van een goede bedrijfsvoering. DiVault zorgt voor beveiligde opslag, die hardware-onafhankelijk- en schaalbaar is. Met gebruik van standaardcomponenten is een robuuste architectuur gebouwd. Het DiVault archief staat veilig in Tier 3, ISO27001, gecertificeerde datacenters in Nederland. Hiermee is duurzaamheid, veiligheid en continuïteit van opslag gewaarborgd.

DiVault maakt onderdeel uit van R5-projects BV en is een initiatief van EMID Consult BV en R5-projects BV.
Lees hier het volledige persbericht: http://www.persberichten.com/persbericht.aspx?ID=68562
Website DiVault: www.divault.com


REFRESH januari 2012: Zin en onzin van gecertificeerde informatiebeveiliging (ISO 27001)

Veel organisaties worstelen met informatiebeveiliging. Om de dagelijkse werkzaamheden een beetje veilig te laten verlopen is al lastig genoeg. Er zijn immers veel dreigingen die roet in het eten kunnen gooien. Denk aan loslippige medewerkers, zoek geraakte USB-sticks, harde schijven die niet gewist zijn voor ze op Marktplaats kwamen, een falende virusscanner, openstaande firewall, een vertrekkende systeembeheerder en ga zo maar door. Wat deze zaken met elkaar te maken hebben? Precies … heel weinig. Het is van alles wat. Als u al deze gaten wil dichten rent u van hot naar her, met uiteindelijk weinig succes.


Best practises
Wat u mist is de structuur, het overzicht. U bent niet de enige. Al in de jaren '90 onderkende de Engelse overheid en later ook op het continent, de noodzaak van een dergelijke structuur. Dat begon als een verzameling 'best practises', de BS7799. Deze evolueerde tot BS17799 en kreeg ook een management deel. Later ontstond daaruit de ISO27000 norm. ISO27001 is het Informatie Security Management System en de vroegere best practises zijn nu de norm ISO27002.


Proces
Mooi, dit geeft structuur. Wie ISO27002 SMART implementeert heeft de informatiebeveiliging op orde. Waarom dan certificeren? Informatiebeveiliging is geen situatie, het is een proces. De firewall die nu alles tegenhoudt, staat morgen bloot aan een nog niet eerder ervaren aanval. De kennis van uw 5 jaar geleden ingehuurde en nooit bijgeschoolde systeembeheerder is verouderd. Informatiebeveiliging moet u actueel houden. Dat betekent: voortdurend nagaan wat veranderd kan zijn en meten hoeveel incidenten uw organisatie scoort. En als u dat niet acceptabel vindt uw aanpak aanpassen.


Plan-Do-Check-Act
Zo zit u in een management cirkel, de zogenaamde Deming-circle of Plan-Do-Check-Act cirkel.

Geaccepteerd risico
Het streefniveau kunt u vastleggen door een risicoanalyse uit te voeren op de huidige werkwijze (implementatie). Het is niet persé noodzaak om alle maatregelen van ISO27002 compleet te implementeren. ISO kent de mogelijkheid - als u daarvoor redenen aangeeft - maatregelen tot geaccepteerd risico te verklaren. Bijvoorbeeld als het voor uw organisatie niet mogelijk is of wellicht ongewenst om de betreffende maatregel in te voeren. Een bekend voorbeeld is: scheiding tussen netwerk- en systeembeheer, als de organisatie relatief klein is 'doet' de systeembeheerder alles. Het hebben van een OTAP-straat is iets dergelijks. Veel organisaties zijn daar nog niet aan toe.


Continue verbeteren
Wanneer u dit allemaal voor elkaar heeft, ben u een eind richting certificering. Moet u dat dan ook gaan doen? Natuurlijk niet als u er de toegevoegde waarde niet van inziet. Maar zo'n certificaat is voor steeds meer organisaties een verkoop argument. En - nog belangrijker - het maakt uw organisatie beter. Continue verbeteren is hier het sleutelwoord. Stilstand is achteruitgang. Gerrit Post, R5-projects
Indien u meer wilt weten van ISO 27001 dan kunt u contact opnemen met: Hans Mannaert ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. / 088-0000087)


R5-projects verhuist met succes het datacenter van Roza Accountants

In januari 2012 heeft R5-projects in opdracht van en samen met de ICT medewerkers van Roza Accountants te Veenendaal het datacenter van Roza verhuisd, van een interne ruimte naar de externe omgeving van BIT te Ede. Volgens Reindert Doorn, IT manager, verliep de gehele operatie vlekkeloos. R5-projects is als sparring partner opgetreden om een gedegen en volledig draaiboek op te stellen. Daarnaast heeft R5-projects gezorgd voor het fysieke transport. Daar we hier met kwetsbare en bedrijfskritische server, storage en netwerk apparatuur te maken hebben werd het transport zorgvuldig en met speciale voorzeiningen uitegvoerd. De hele operatie was zeer succesvol. De medewerkers van Roza Accountants konden maandag gewoon aan de slag en hebben feitelijk niets gemerkt van de verhuizing.

Indien u meer wilt weten van deze dienst dan kunt u contact opnemen met: Hans Mannaert ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. / 088-0000087)

R5-projects bouwt samen met EMID een Digitale Archief Service

R5-projects bouwt samen met EMID en Caringo aan een nieuwe cloud dienst: het digitale archief. Deze dienst zal dit jaar nog op de markt komen onder de naam DiVAULT en biedt klanten en partners de mogelijkheid om digitale informatie duurzaam op te slaan. Kracht zal niet alleen liggen in de beveiliging maar juist ook de toegankelijkheid, terugvindbaarheid, beheer en de besparingen die deze dienst met zich mee zal nemen. DiVAULT maakt het mogelijk voor haar klanten om de informatie los te koppelen van de applicatie, als leidraad wordt het e-DAVID model gehanteerd welke is ontwikkeld door de gemeente Antwerpen.

De ruime kennis van EMID op het gebied van OpenSource software en met name de Enterprise Search toepassingen die zij hiermee ontwikkeld hebben voor de overheid en zakelijke markt maakt het mogelijk om archiefinformatie uitstekend te beheren en te gebruiken in bedrijfsprocessen. Daarnaast biedt de object gedreven storage oplossing van Caringo de mogelijkheid om hardware onafhankelijk en flexibel te bouwen. Hardware en applicaties zijn immers tijdelijk. R5-projects biedt met haar consultants ruime kennis op het gebied van Enterprise Content Management en Informatie Lifecycle Management zodat de geboden oplossing ook goed ingebed kan worden in de bestaande processen en architectuur van haar klanten.

De dienst is direct geschikt voor het archiveren van mail, files en DMS (oa Sharepoint) bestanden. De klant betaald op basis van gebruik en hoeft derhalve geen kostbare investeringen te doen. De data wordt minimaal in twee (ISO27001 gecertificeerde) beveiligde datacenters dubbel opgeslagen (dus 4x totaal) en voor beheer en search wordt gebruiksvriendelijke tooling beschikbaar gesteld. Daar wij streven naar het gebruik van open standaarden is reîntegratie van de archiefinformatie eenvoudig. Er ontstaat dus geen vendor lock-in.

Indien u meer wilt weten van deze dienst dan kunt u contact opnemen met: Hans Mannaert ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. / 088-0000087) of bezoek de website van DiVAULT: www.divault.com

 

R5-projects ondersteunt BIT bij ISO 27001 certificering

BIT, zakelijke internet service provider en datacenter in Ede, is onlangs gecertificeerd door KEMA voor zowel de datacenter- als internet service provider-diensten. Daarmee voldoet BIT aan de normen van ISO/IEC 27001:2005, de internationale standaard voor informatiebeveiliging.

Omdat BIT bij aanvang weinig ervaring had met dergelijke certificeringstrajecten, is een externe partij in de arm genomen: R5 projects. Zij hebben BIT begeleid in de voorbereidingen op de certificering door middel van ondersteuning en advies aan de betrokkenen. Volgens BIT is de expertise en ervaring van R5-projects zeer waardevol geweest en heeft er aan bijgedragen dat de certificering nu behaald is. Het bepalen van het beleid en het schrijven van documentatie is uiteindelijk door BIT zelf gedaan.

Nadat ook R5-projects van mening was dat BIT er, zowel qua documentatie als qua operatie, klaar voor was, is KEMA gevraagd om de ISO 27001 audit uit te voeren. Deze audit bestaat uit twee delen. Het eerste deel is in september uitgevoerd. Hierbij is door de auditor gekeken of BIT een ISMS (’Information Security Management System’) heeft dat voldoet aan de criteria en of de documentatie op orde is.

ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiliging. Deze standaard richt zich op het ontwikkelen, uitvoeren, controleren en verbeteren van een ISMS een systeem voor het beheren en beheersen van informatiebeveiliging. Belangrijk hierbij is dat informatiebeveiliging beschouwd wordt als een permanent proces. Het ISMS zorgt ervoor dat een organisatie blijft leren en verbeteren op het gebied van informatiebeveiliging. Hiervoor wordt de zogenaamde PDCA-cyclus gebruikt. Deze bestaat uit vier stappen: Plan (bepaal maatregelen), Do (voer de geplande maatregelen uit), Check (meet en controleer effectiviteit van de maatregelen) en Act (stuur bij/actualiseer op basis van de resultaten uit de check-fase).

Naast het al genoemde ISMS worden er in de norm eisen gesteld aan diverse aspecten van de informatiebeveiliging. Dit betreft zaken, zoals:

 • risico-analyses
 • fysieke en logische beveiliging en beheer van toegangsrechten
 • het kennisniveau en bewustzijn van medewerkers
 • wijzigingsbeheer
 • (beveiligings)incidentbeheer
 • controles en audits
 • continuïteitsplanning

Het totale overzicht hiervan is te vinden in ISO 27002, de set met maatregelen waarnaar verwezen wordt in ISO 27001.

Bij informatiebeveiliging wordt vaak vooral gedacht aan het beschermen van informatie tegen mensen  die er geen toegang toe horen te hebben: het vertrouwelijkheids-aspect. Er zijn echter nog twee aspecten die minimaal net zoveel van toepassing zijn: beschikbaarheid (is informatie voorhanden op het moment dat het nodig is?) en integriteit (is de informatie betrouwbaar en volledig?).

Dit alles betekent niet dat BIT nu klaar is met ISO 27001. De auditor verwoordde het al als volgt: “Jullie hebben je zwemdiploma, nu is het tijd om te gaan zwemmen”. Dit betekent dat het ISMS moet blijven functioneren en de vier stappen van de PDCA-cyclus doorlopen moeten blijven worden.

Een ISO 27001 certificaat is drie jaar geldig, maar ieder jaar wordt er een controle uitgevoerd door de certificerende instantie en bij grove overtredingen kan een certificaat ingetrokken worden.

Over BIT
BIT is een zakelijke ISP die zich toelegt op geavanceerde maatwerkoplossingen voor elektronische communicatie. Wij helpen organisaties niet alleen de technologie van dit moment maximaal te benutten, maar ook hun risico's op het gebied van netwerken en websites te beheersen. We leveren, in samenwerking met onze partners, onder meer oplossingen op het gebied van snelle Internetverbindingen, koppeling van bedrijfsvestigingen, telewerken, failsafe hosting, e-mail, outsourcing en glasvezel-infrastructuren.

Meer informatie op www.bit.nl

 

R5-projects verwelkomt Hans Uithol als nieuwe adviseur

Met groot genoegen kondigt R5 projects de samenwerking aan met Hans Uithol als ICT adviseur. In haar missie als bruggenbouwer tussen IT en business gaat Hans Uithol een belangrijke rol vervullen.

Hans heeft een brede kennis en lange ervaring in ICT. Hij heeft o.a. vele jaren leiding gegeven aan ICT bij Flora Holland, waarvan de laatste jaren als CIO. Sinds een aantal jaren is hij zelfstandig professional met een focus op ICT strategie, waarin hij vooral directies van MKB bedrijven ondersteunt bij koersbepaling, onderhandelingen met derde partijen en als regisseur van veranderingen. Juist bij veranderingstrajecten vindt Hans het essentieel om vanuit de gebruikers te vertrekken. Om zo vanuit de business de IT strategie en implementatie te regisseren. Dat zorgt voor een “IT pull” en geen technologie push. Daarbij acteert hij meer als coach dan als consultant. Meedoen vindt hij net zo belangrijk als meedenken.
Als voormalig CIO heeft hij zich met alle facetten van het vakgebied bezig gehouden. Zowel vanuit ICT, met gebieden als Governance, architecturen, informatiemanagement, infrastructuur en outsourcing. Maar ook vanuit de kant van de organisatie, waarin het gaat om zaken als organisatieverandering, fusies, outsourcing en acquisities.

Door de samenwerking met Hans Uithol heeft R5 projects zich versterkt met een ervaren professional, die voor veel klanten werkelijke meerwaarde zal gaan creëren.

Gemeente Velsen klaar voor de toekomst met nieuwe ICT infrastructuur (klantcase)

Project Gemeente Velsen: ‘Wat begon als een eenvoudige vraag naar betere back-up eindigde in een grote Europese aanbesteding voor een nieuwe IT infrastructuur. En in een integrale oplossing die veel beter is dan de eerder voorziene deeloplossing. Dat is het resultaat van een project van de gemeente Velsen, samen met R5 projects.

Download hier de Klantencase Velsen (pdf, alleen als u zich hebt geregistreerd en bent ingelogd)

Trends in het dataopslaglandschap

De alsmaar groeiende hoeveelheid data vergt dat bedrijven nadenken over hun back-up- en restoreoplossingen.
Maar voor men een plan van aanpak kiest, is het verstandig om goed na te gaan welke data men wil bewaren en hoe lang en hoe snel die data eventueel weer beschikbaar moet zijn. Het verdient daarom aanbeveling om eerst een goede archiveringsoplossing te definiëren.

Download hier het artikel 'trends in dataopslaglandschap' (pdf, alleen als u zich hebt geregistreerd en bent ingelogd)

Clean Air Groep: Bijdrage van IT aan bedrijfsstrategie moet stijgen (klant case)

Clean Air Group BV produceert en verkoopt afzuig- en filtratiesystemen.
Door snelle autonome groei en acquisitie van bedrijven is het IT landschap van Clean Air
Group BV versnipperd.
R5-projects geeft advies en implementeert de verbeteringen.

 

Download hier het artikel 'Clean Air Groep' (pdf, alleen als u zich hebt geregistreerd en bent ingelogd)